Reklam
Teknoloji Haberleri

Işık Sızması Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Işık Sızması Testi Nedir? Nasıl Yapılır? Işık sızması, LCD ekranlarda yer alan arka aydınlatmanın ekranın kenarları veya köşelerinden dışarıya süzülmesine denilmektedir. LCD ekranlar, likit kristallerin ışıklandırılması düzeni ile çalışmaktadır. Bu Arka aydınlatma, ekran kenarları yeterli derecede kapatılmadığı durumlarda ekranın ön kısmından görülebilmektedir. Buna “Light Bleed”, yani Türkçe açıklaması ışık sızması olarak bilinmektedir.

Ekranlar aydınlık alanlar için yapıldığından normal koşullarda kullanıldığında herhangi bir ışık sızması ile karşılaşılmaz. Bu ışık sızması, sadece karanlık bir ortamda ekranda koyu bir ekran görüntülenirken, ekran kenarlarında kimi kısımların daha aydınlık olduğunu fark edebilirsiniz.

Genellikle ekranlarda bazı küçük arka ışık sızmaları olabilir ve çoğu zaman farkına bile varmayacağımız düşündüğümüzde tamamen hoş görülebilir.

Ayrıca, bazen arka ışık sızması oldukça dikkat çekici olabilmektedir. Bu durumda ekranınızı iade edebilir ve üreticinin iade ya da değişim politikasına bağlı olarak yeni bir ekran veya para iadesi alabilirsiniz.

Bilgisayarınız veya televizyonunuz gibi cihazlarında ışık sızması olduğunu düşünüyorsanız, birkaç test ile ışık sızmasının olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Oldukça kolay bir şekilde yapabileceğiniz ışık sızma testinden önce, detaylı olarak ışık sızmasının ne olduğuna bakmak gerekir. Işık sızmasının ne olduğunu, ışık sızma testini ve nasıl yapılacağını bu yazımızın detaylarından bulabilirsiniz. Peki, ışık sızması nedir?

Işık Sızması Nedir?

Günümüzde genelde LCD ekranlarda ışık sızma sorunu bulunsa da, aslında piyasada bulunan bazı cihazlarda bu sorun görülebilmektedir. Ekranın tamamında da görülebileceği gibi, genellikle ekranın kenar kısımlarında ışık sızma problemi bulunmaktadır. Peki, ışık sızmasının en geniş tanımı nedir? Aslında terimlerle konuşulacak olursa, oldukça karışık bir tanım yapılabilir. Ancak bizler size en basit tanımıyla ışık sızmasını anlatmaya çalışacağız.

Televizyonunuzun veya bilgisayarınızın ekranları piksel karelerden ve aydınlatma panellerinden oluşmaktadır. Aslında ekranınızda gördüğünüz görüntüler küçücük milyonlarca karelerden oluşur. İşte bu kareleri (yani paneller) güç düğmesi ile çalıştırdığınız cihazınızda, arkadan gelen ışığın ekrandan rahatsız edici bir şekilde dışarıya sızmasıdır. Ekranınızda bulunan rahatsız edici ışıklar, ekranınızda dengesiz bir görüntü oluşturabileceği gibi bir LC da toplanmış olabilir. Aydınlık ortamlarda fark edilmesi mümkün olmayan ekran hatasını, karanlık ortamlarda anlaşılabileceği gibi farklı ışık sızma testlerini de kullanabilirsiniz.

Işık Hızması Testi
Işık Hızması Testi 2023

Windows 11 etkinleştirme (programsız)

Işık Sızmasının Nedenleri Nelerdir?

Işık sızmasının birkaç farklı nedeni vardır. Bunlardan bazıları ekran hatası iken bazıları ise kullanıcı hatalarından kaynaklanmaktadır. Işık sızmasının nedenleri şu şekildedir:

  • Oyun ekiplerince kullanılan ekranlarda ışık sızması görülebilmektedir. Panel bükülmesinin sonucu olan bu ekranlar için çok iyi bir ekran seçilmesi gerekmektedir.
  • Üreten firmanın ürettiği ortam veya üretim işlemi sırasında ışık sızma sorunu oluşabilir.
  • LCD ekranlarınızda basınç sonucunda da aydınlatma ve bulutlanma sorunları görülebilmektedir. Bu gibi sorunları önlemek adına yüksek çözünürlüklü ve iyi bir ekran tercihinde bulunabilirsiniz.

Işık Sızmasının Çeşitleri

Işık sızmasının çeşitlerinden aslında yukarıda bahsettik. Işık sızmasının çeşitlerini tek başlık altında toplamak gerekirse, 2 tür ışık sızması bulunmaktadır. Flaş aydınlatma ve bulutlanma olarak adlandırılan ışık sızmasının çeşitlerinin ayrıntılarını birlikte inceleyelim. Flaş aydınlatma; çeşidi kenarların çok fazla aydınlatması olurken, normal ekranın ise olması gerekenden daha az ışıksız olmasıdır. Bulutlanma ise siyah ekranın farklı yerlerinde çıkan ışık sızıntılarıdır.

Işık Sızmasının Üretici Testi

Işık sızması ileriki seviyedeyse gözle ancak anlaşılabilir. Fakat bunun dışında ışık sızmasının farklı üretici testleri bulunmaktadır. Bu testlerden biri olan “Doğal Yoğunluk Testi” yani “Neutraldensity”, ekrana siyah görüntü verilerek monitörler test ediliyor. Doğal yoğunluk testi ile ekranda bulunan ışığın panel üzerindeki düzeni inceleniyor. Ekran üzerindeki ışık düzeni kabul edilebilir derecede ise üretici tarafından bu sorun kabul edilmiyor.

Evde Işık Sızması Testi Yapılabilir mi?

Evde kullanıcılar tarafından yapılan bir test bulunmaktadır. Fakat bu testi üretici firmalar kabul etmemekte ve kendi üretici testlerini uygulamaktadırlar. Öncelikle cihazınızı kendiniz düzeltmeye çalışmamalısınız. Cihazınız garanti kapsamında ise yetkili firmaya götürdüğünüzde, gereken işlemleri onlar yapacaklardır. Fakat cihazınız garanti kapsamında değilse veya yetkili firmaya götürmek istemiyorsanız ışık sızması bulunan cihazınız için tornavida ve mikrofiber bez gereklidir. Aşağıdaki adımları takip ederek, bulutlanmayı ve ışık sızması sorununu düzeltme imkanınız bulunmaktadır. Ama belirtmeliyiz ki asla kesin bir sonuç elde edeceğinizi söyleyemeyiz.

  • Kullandığınız cihazın ekranını kapatın ve ekranı soğumaya bırakın.
  • Soğuduğunu emin olduğunuz cihazın ekran vidalarını gevşetin. Gevşetilen ekranda ışık sızması yaşadığınız kısmı mikrofiber bez ile bastırmadan ovalayın. Daha sonra kapatarak ışık sızmasının geçip geçmediğini kontrol edin.
  • Eğer ekranda herhangi bir değişiklik olmadıysa, ekran kapalı şekilde dairesel hareketlerle fazla bastırmadan ekranı ovalamaya devam edin.

Bütün bunları yapsanız da ovalamanın kesin bir çözüm olmadığını belirtelim. Çeşitli sıklıklarda yapılan ovalamalar ekrana zarar verebileceği gibi kesin bir çözüm olmadığını tekrardan hatırlatalım.

Işık Sızması Testi Laptop

Işık sızması testi laptop için yapmak isteyenler için bu siteye girerek hemen ışık sızması testi yapabilirler. Sizde ışık sızması testini başlatmak için https://www.lightbleedtest.com/ adresine girebilirsiniz.

Işık Sızması Nasıl Önlenir?

Işık sızması ileri düzeyde değilse, kolayca yapabileceğiniz birkaç yöntem ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. İşte size ışık sızmasından kurtulabileceğiniz ufak birkaç tüyo:

  • Ekran parlaklığını azaltın. Ekran parlaklığını %30 yaptığınızda, ışık sızma sorunu ortadan kalkabilmektedir.
  • Yüksek standartlı ekran satın alın ya da garanti dahilinde ise cihazınızı yetkili firmaya götürün. Alacağınız OLED monitörlerde ışık sızması sorunu yaşamazsınız. Normal monitörlere göre daha pahalı olan OLED ekranlarda bu sorunla karşılaşmazsınız.
  • Arka plan ışığını minimum düzeye indirin.
  • Ekranınıza baskı uygulamayın ve onu koruyun. Çevresine alacağı herhangi bir darbe veya çeşitli çevresel etkenler nedeniyle ışık sızma sorunu daha sıkıntılı bir hal alabilir.
  • Fazla aydınlatmayı engellemek için elektrik yalıtım bandını kullanabilirsiniz. Işık sızması bulunan kısma elektrik bandı yapıştırabilir ve ışık sızmasından büyük çoğunlukla kurtulabilirsiniz.
  • Ekranın oturup oturmadığını kontrol edin. Düzgün monte edilmeyen ekranlarda da bazen ışık sızması sorunu yaşanabilmektedir.

Işık Sızmasının Zararı Var mı?

Işık sızmasının zararı elbette ki,  LCD ekranınız için olumsuz bir durumdur. Piksellerden gelen aydınlatmalar zamanla ekrana yayılabilir. Bu da ekranınızda bulunan kötü görüntülerin çoğalmasına neden olabilir. İzlediğiniz bir video veya film, ya da baktığınız bir fotoğrafın belirli bir tarafını ışıklı başka taraflarını ise karanlık görebilirsiniz. Ekranınızda bulunan kötü görüntü nedeniyle oyun deneyiminiz kötü sonuçlanabilir.

Blacklight Bleed Nedir?

Arka ışık sızması, “Blacklight Bleed” özelliği, LCD ekranın kenarlarından ya da köşelerinden sızan ışıktır. Bunun sebebi, bu görüntülerin çalışma yöntemidir; panelin arkasında ekrana bakan bir ışık kullanılmaktadır.

Arka ışık sızması, arka ışık sızıntısının sadece bir kısmıdır. Bunu tamamen kaldırmanın bir yolu bulunmamaktadır, ancak bazı uygulamalarla azaltıla bilinir. Çok fazla arka ışık sızması varsa, ekranınıza RMA yapabilirsiniz.

Arka ışık Sızması Blacklight Bleeding Testi Nasıl Yapılır?

Bir IPS panel ekranınız varsa, IPS kızdırma ile arka ışık sızmasını yanlış anlamadığınızdan emin olmalısınız. Arka ışık sızdırmasının tersine, IPS ışıltısının yoğunluğu, ekrana baktığınız açıyı ya da mesafeyi değiştirerek ve ekran parlaklığını azaltarak ve ortam aydınlatmasını artırarak azaltılabilir. Bu tür problemleri çok fazla yaşıyorsanız, ekranınızı üreticisine götürüp iade etmelisiniz. Ekran üreticisi kabul etmemesi durumunda, OLED paneliyle yeni bir monitör ya da TV almanız gerekmektedir.

Arka ışık sızmasını kendiniz azaltmaya çalışabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır;

  • Ekranı sökün ve LCD’nin kenarlarına elektrik bandı uygulayın
  • Ekranın arkasındaki vidaları hafifçe gevşetin
  • Mikro fiber bir bez kullanarak arka ışık sızmasının belli olduğu alanı yumuşak bir şekilde ovalayın
  • Arka ışık sızmasını fark edene kadar ekran parlaklığını azaltın

IPS Ekranı Nedir?

IPS ekran bir ekran panelidir. Bu panel ile ekranı her açıdan bakma olasılığı elde edilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir renk kaybı olmadan 180° görüş açısı elde etmek mümkün olabilmektedir. Bu da bir alanın içerisinde herkesin farklı açılardan rahatlıkla izleme imkanına sahip olması demektir. Böylece yansıma kayıtları ile beraber açıya göre renk değişimi kayıpları sıfıra indirilmektedir. Aynı zamanda tam karşıdan bakma gereği IPS ekranlarda gerek görülmemektedir.

Ölü Piksel Testi Nedir?

Ölü piksel testi bilgisayarınızın ya da televizyonunuzun ekranında görüntüyü veren milyonlarca piksellerden bozulan ya da düzgün çalışmayan pikseller var mı onu tespit etmek için yapılan bir testtir. Bu test sayesinde cihazınızda ölü pikselin olup olmadığını tespit ederek görüntü kalitenizi arttırabilirsiniz.

Monitörde Black Test Nedir?

Black test ekranınızın kapalı olduğu zaman ya da cihazınızın açık ama siyah ekranda olduğu zaman arka plandan ekrana olumsuz biçimde ışık sızmasının olup olmadığını tespit eder. Eğer ekranınız ışık kaçırıyorsa bu gözlerinize ciddi hasarlar verebilir.

Mehmet Faruk

Mobildiyari.com'da başyazar ve site sorumlusu olan Mehmet Faruk, platformun her köşesinde nitelikli içerik sunmayı hedefler. Mehmet Faruk, çeşitli kategorilerde ziyaretçilere tarafsız ve gerçek bilgi sağlamayı amaçlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu