Reklam
Teknoloji Haberleri

Metaverse Nedir? Nasıl Girilir? Projeler Neler?

Sanırım Matrix bizi yıllar önce Metaverse teknolojisinin inanılmaz dünyasına hazırlamıştı. O dünya, sanal gerçeklik teknolojilerinin her hücremize nüfus ettiği bir evren olarak karşımıza çıktı. Matrix filmi ile 1999 yılında zihinlerimizin bir köşesine girdi ve birçoğumuz için gerçeklikle bağlantıyı koparan bir endişe kaynağı haline geldi.

Gerçekten de bu dünya inanılmazdı ve aynı zamanda endişe vericiydi. Endişe vericiydi çünkü Matrix’in evreni, günlük yaşantımızla bağlantıyı koparıyordu. Metaverse ise bir sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla kolayca ziyaret edilebilecek bir öte evren olarak tasvir ediliyor.

Peki, insanlık için tasarlanan ve sürekli olarak genişleyen Metaverse hakkında “Ne demek?”, “Gelecekte neler olacak?”, “Metaverse’e nasıl giriş yapılır?” ve elbette “Metaverse’e nasıl yatırım yapılır?” gibi sorulara birlikte bakalım.

Metaverse Nedir?

“Metaverse” olarak bilinen, “Meta-evren” teriminin kısaltmasıdır. Bu kavram, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket ederek sanal bir ortamda iletişim kurabildiği dijital bir dünyayı ifade eder. Pratik anlamda, artırılmış ve sanal gerçeklik ürünleri ve hizmetleriyle ilgilidir.

Bu terim, insanların avatarlar aracılığıyla etkileşime geçebilecekleri, fiziksel gerçekliğe paralel bir siber uzayı temsil eder. Yazar Neal Stephenson tarafından 1992 yılında yazılan bilim kurgu romanı “Snow Crash”de bu kavram ortaya atılmıştır. Metaverse aynı zamanda paylaşılan çevrimiçi alanı da ifade eder, bu alan fiziksel, artırılmış ve sanal gerçekliği birleştirir. Teknoloji blogu Verge ise metaverse’in hem gelecekte bir hayal olduğunu hem de halihazırda devam eden değişiklikleri kapsayan bir kavram olduğunu belirtmektedir.

Bazı video oyunu toplulukları, örneğin Roblox (çocuklar ve gençler tarafından yaratılan sayısız oyunun bulunduğu bir platform) veya Fortnite, zaten metaverse’in tohumlarını atmışlardır. Hatta Nisan ayında, Fortnite’da avatar olarak görünen rapçi Travis Scott’ın düzenlediği beş sanal konseri 12 milyondan fazla oyuncu takip etmiştir.

Metaverse Evrenine Nasıl Girilir?

Tek bir Metaverse güncelde mevcut değildir; en tanınmış olanları Decentraland ve Sandbox gibi birçok Metaverse platformu bulunmaktadır. Metaverse’e giriş yapmanın ilk akla gelen yolları bu platformlar üzerinden sanal gerçeklikle gerçekleştirilir. Decentraland, Ethereum blockchain tarafından desteklenen ve Ethereum ağı üzerine inşa edilen merkezi olmayan bir sanal gerçeklik (VR) platformu olarak öne çıkmaktadır.

metaverse nedir 1

Decentraland’da şu anda 20 milyondan fazla aktif kullanıcı bulunmaktadır. Bu platform, gezebileceğiniz, etkileşimde bulunabileceğiniz, arkadaşlarınızla toplantılar yapabileceğiniz, video oyunları oynayabileceğiniz ve konserlere katılabileceğiniz bir ortam sunmaktadır. Decentraland’a katılabilir, bir avatar oluşturabilir ve platformu keşfetmeye başlayabilirsiniz. Aynı zamanda arazi satın alabilir, oyun alanlarından sanal sinemalara ve galerilere kadar her türlü yapıyı inşa etme imkanına sahip olabilirsiniz.

Decentraland’in yerel kripto para birimi MANA’dır ve Decentraland evreninde geçerlidir. Bu token, araziler, avatarlar, eşyalar ve koleksiyonlar gibi şeylerin satın alınmasında kullanılabilir. MANA ayrıca bir ERC-20 yani Ethereum Token olarak da kripto para borsalarında ticaret yapılabilen bir birimdir.

Sandbox da kullanıcıların dünya içi varlıklarını ve oyun deneyimlerini oluşturabilecekleri ve paylaşabilecekleri Ethereum tabanlı bir Metaverse ve oyun ekosistemidir. Sandbox’ın yerel token’ı (bir para birimi gibi düşünülebilir) SAND Coin’dir. SAND, ekosistemin tüm işlemlerini ve etkileşimlerini destekleyen bir ERC-20 yani Ethereum Token’dır.

Sandbox platformunda oyun oynamak veya avatarınızı özelleştirmek için yerel token’ı kullanmanız gerekmektedir. Gelecekte, SAND aynı zamanda bir yönetişim token’ı olarak da hizmet edecek ve sahiplerinin The Sandbox DAO kurulduğunda ekosistemdeki değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmasına izin verecektir.

“Metaverse dünyasına nasıl girebilirim?” dediğinizi duyar gibiyim. Metaverse’e girmek için bazı adımları takip etmeniz gerekmektedir.

-Öncelikle bir kripto cüzdanı oluşturmanız gerekmektedir.

-Yukarıda bahsettiğim gibi birçok Metaverse platformu bulunmaktadır. Bu platformlardan birinde bir hesap oluşturmanız gerekmektedir.

-Oyun içi satın almalar yapabilmeniz için satın almak istediğiniz oyunda bir hesap oluşturmalı ve kripto cüzdanınızı hesaba bağlamanız gerekmektedir. Örneğin, Decentraland’da sanal gayrimenkul için, Axie Infinity’de karakterler ve arazi parselleri için veya Sandbox’ta sanatsal yaratımlar için oturum açmanız gerekmektedir.

-Platforma özgü jetonları edinmelisiniz. Ayrıca, platforma özgü NFT’leri satın alarak oyun içindeki deneyiminizi daha da geliştirebilirsiniz. Tüm NFT’leri tek bir ortak pazarda erişmek isterseniz, OpenSea ile bir hesap oluşturabilirsiniz, bu da size kolaylık sağlayacaktır.

Metaverse Projeleri Nelerdir? Metaverse Projelerine Nasıl Yatırım Yapılır?

DappRadar’ın son BGA Games raporuna göre, blockchain oyunları ve Metaverse projeleri temmuz ve eylül ayları arasında toplamda 1,3 milyar dolarlık girişim sermayesi topladı. Bu rakam, ikinci çeyreğe göre %48’lik bir düşüşü temsil ediyor olsa da 2021’de toplanan miktarın neredeyse iki katı olması nedeniyle oldukça önemlidir.

DappRadar, son üç ayda Web3 Metaverse altyapısına odaklanan projelere yapılan yatırımların toplam miktarın %36’sından fazlasını oluşturduğunu belirtti.

Metaverse projelerine yatırım yaparken ilk akla gelen şey, Metaverse projelerinin kripto paralarına yatırım yapmaktır. Bu düşünceye haklı olarak sahip olabilirsiniz. Ancak, Metaverse projelerine yatırım yapmanın tek yolu bu değildir.

Metaverse’in geleceğine yatırım yapmanın bir diğer yolu, dünya devi şirketlere yatırım yapmaktır. Bu alanda pek çok büyük şirket, Metaverse projeleri üzerinde çalışmaktadır. Hatta bazıları isimlerini bile değiştirmiştir.

Tam bir yıl önce, Ekim ayında Facebook Connect 2021 konferansıyla birlikte şirket, Metaverse inşası için harekete geçti. Bu, 2020’li yılların devrim niteliğindeki teknolojisinin başlangıcı olarak kabul edilebilir. Hatta Facebook, ismini Meta Platforms olarak değiştirdi.

Meta, kendi sanal gerçeklik alanını oluşturmak için bir zamanlar 10 bin kişiyi işe alarak 50 milyon dolarlık bir ön yatırım yapmıştı. Şirket, bu yatırımın meyvelerini toplamak için yaklaşık 15 yıl süreceğini düşünmektedir.

Ayrıca Meta, VR gözlük teknolojilerine de 10 milyar dolar yatırım yapmıştır. Şimdi ise daha büyük bir genişleme için AR teknolojilerine yatırım yapmayı planlamaktadır. Özellikle Oculus gibi bu alanda öncü olan bir şirketi satın aldıktan sonra Meta, Metaverse hedeflerine ulaşmak için hız kazanmıştır.

Geçtiğimiz Ocak ayında Qualcomm, Las Vegas’taki CES 2022 fuarında Microsoft ile iş birliği yapacağını duyurdu. Microsoft ve Qualcomm, Metaverse dünyasına geçiş yapmak için hızlandılar. İki şirket, artırılmış gerçeklik için çip geliştirme ve bu çipleri yazılım platformlarına entegre etme konusunda birlikte çalışacaklar.

Nvidia, dünyanın önde gelen GPU geliştiricilerinden biri olarak, Omniverse’i bireysel yaratıcılar ve sanatçılar için ücretsiz hale getirerek Metaverse’e adım attı. Ayrıca şirket, insanların Meta evrende kendilerini temsil etmek için kullanabilecekleri dijital avatarlar geliştirmeyi de planlamaktadır.

Internet devi Google, artırılmış ve karma gerçeklik cihazları için görüntüleme teknolojisi üzerinde çalışan Raxium girişimini satın alma niyetini açıkladı. Ayrıca, Google tüm Metaverse projeleri için özel bir sermaye fonuna 39,5 milyon dolarlık sağlam bir yatırım yapmıştır.

Roblox, Metaverse kavramına en yakın oluşumlardan biri olan bir sanal evrendir. Şu anki platformu, büyük ve hızla büyüyen bir sanal dünya ve kullanıcı tabanına sahiptir. Oyuncular, kendi avatarlarını kişiselleştirme imkanına sahiptir ve tüm kullanıcılar, markalar dahil olmak üzere sanal ürünler tasarlayabilir ve satın alabilir. Bu durum, oyunda genişleyen bir ekonomi oluşmasını sağlar ve diğer oyuncularla sosyalleşme ortamı sunar, böylece Metaverse deneyimine olanak sağlar.

Apple, Metaverse uygulamalarının büyük potansiyele sahip olduğunu göz önünde bulundurarak cihazlarında artırılmış gerçeklik (AR) geliştirmelerine odaklandığını ve bu alana yatırım yaptığını duyurdu. Şu anda App Store’da 14 binden fazla AR uygulamasının yer aldığı belirtildi.

AutoDesk’in en tanınmış uygulamalarından biri olan AutoCAD, mühendislerin ve tasarımcıların binaları, yapıları vb. hem 2B hem de 3B olarak bilgisayarda tasarlamalarını sağlar. AutoDesk’in Metaverse dünyası için en güçlü yanı, Revit ve Navisworks gibi iki yapı bilgi modelleme aracına sahip olmasıdır, bu araçlar Metaverse inşasında faydalı olabilir. AutoDesk’in son dönemdeki büyük yatırımlarından biri Extended Reality (XR) çözümü olan The Wild’ı satın almasıdır. Extended Reality (XR), artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliği kapsayan hibrit bir konsepttir. AutoDesk, The Wild’ı satın alarak Metaverse’e daha büyük bir adım atmıştır.

Metaverse ücretli mi?

Metaverse genellikle ücretsiz olarak erişilebilen bir kavramdır. Birçok platform ve uygulama, kullanıcıların Metaverse’e ücretsiz olarak girmelerini ve deneyimlemelerini sağlar. Ancak, içerik oluşturucular veya markalar, sanal dünyada satışa sunulan sanal ürünler veya deneyimler aracılığıyla gelir elde etmek için ücretli modelleri tercih edebilirler. Örneğin, bazı oyunlar sanal öğeler veya ek içerikler için ücret talep edebilir. Bununla birlikte, Metaverse’in genel olarak erişilebilir ve kullanıcılar için ücretsiz bir deneyim sunma amacı vardır.

Metaversenin amacı nedir?

Metaverse, sanal ve gerçek dünyaların etkileşimini sağlayan geniş kapsamlı bir sanal evren olarak tanımlanır. Amacı, kullanıcılara daha derin, etkileşimli ve kişiselleştirilebilir bir dijital deneyim sunmaktır. Metaverse, insanların sanal olarak etkileşimde bulunabileceği, oyunlar oynayabileceği, sosyalleşebileceği, ticaret yapabileceği ve yaratıcılıklarını ortaya koyabileceği bir platform sağlar.

Mehmet Faruk

Mobildiyari.com'da başyazar ve site sorumlusu olan Mehmet Faruk, platformun her köşesinde nitelikli içerik sunmayı hedefler. Mehmet Faruk, çeşitli kategorilerde ziyaretçilere tarafsız ve gerçek bilgi sağlamayı amaçlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu